Вижте всички статии

Защо ароматерапията е полезна за вашето здраве?

Познато ли ви е усещането за доловен, зад ъгъла, аромат, който, за миг, те пренася някъде другаде, във вече случил момент, връща те към определени чувства, хора и места, с които го свързваш и сякаш изживяваш отново. Това своеобразно дежа вю е естествена човешка, подсъзнателна способност, която всички притежаваме и която се активира през фините рецептори на обонянието ни. Ароматите са неразривно свързани с нашите емоции и като тях са многообразни, противоречиви понякога, невидими, но дълбоко въздействащи, почти магични. Ароматите влияят пряко на настроението и цялостния биохимичен процес в човешкия организъм. Те могат да лекуват и да поддържат благосъстоянието му с помощта на всичко, които знаем за тях и начина, по който ги прилагаме в живота си.

Ароматерапията е наука древна колкото света и дял на алтернативната медицина, която използва ароматите на растенията в природата като средство за облекчаване на различни физиологични и психични състояния. Етеричните масла, които са концентрирани извлеци на самите аромати са основния инструмент на ароматерапията. Добити от различни части на растението – цветове, листа, корени, стъбла, листа те дарявят своята природна сила в полза на човешкото здраве.

Изключително широк спектър от симптоми и заболявания се лекуват с помощта на ароматерапията. Забележителна е тенденцията, с която популярността на ароматерапията расте в наши дни. Заради своя естествен характер тя е все по-предпочитано средство за лечение и поддържане благосъстоянието на организма. Начините на приложение са разнообразни и в зависимост от индивидуалните нужди могат да бъдат приложени чрез директно вдишване, втриване в кожата, разпръснати във въздуха с помощта на дифузер или аромалампа, добавени към козметиката и дори храната.

Ароматерапията стимулира различни телесни и психични реакции като въздейства едновременно меко и ефективно на основни физиологични функции като дишането, кръвното налягане и сърдечната честота. Тя често повлиява в повече от едно направление и едновременно стимулира ума, духа и тялото. Ароматерапията най-успешно балансира това триединство сред другите холистичните методи в помощ на здравето. Етеричните масла се прилат, както поотделно, така и в комбинации, а рецепти за тяхната употреба могат да се открият в голям брой специализирана литература, посветена на темата. Книгата „Изкуството на ароматерапията“ от Робърт Тисеран е своеобразен алманах на това знание, на българския книжен пазар.

Ако подредим в класация ползите от ароматерапията, в топ десет със сигурност ще поставим:

 1. Намаля нивото на стреса
 2. Намаля нивото на тревожността
 3. Зарежда с енергия
 4. Подобрява фокуса и умствената концентрация
 5. Облекчава физическата болка
 6. Подобрява съня
 7. Подпомага храносмилането
 8. Укрепва имунната система
 9. Балансира хормоните
 10. Подобрява състоянието на кожата и косата

Готови ли сте да се потопите в света на ароматерапията и да се доверите на нейната природна сила? Ако търсите цялостен натурален подход сте на прав път и на правилното място. Ние от Makeda Botanics ще ви помогнем като ви предложим чисти етерични масла, създадени с много любов и вдъхновение и за нуждите на една качествена ароматерапия. Не забравяйте да се информирате в детайли относно различните приложения и действия на маслата, а ние ще продължим да ви разказваме и да творим заедно изкуството на ароматерапията. 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  Все още няма коментари

Най-продавани