BG
Вижте всички статии

Етерични масла за домашни любимци

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

Етерични масла за домашни любимци

 

 

Употребата на етерични масла  придобива  все по-голяма популярност  и има защо - полезните действия на ароматерапията  върху човешкото здраве са безспорни! A как стои въпросът с домашните ни любимци, безопасна ли е дифузията на етерични масла в помещение с животни? Да нанасяме ли  масла върху козинката им?  Можем ли да прилагаме ароматерапията върху и около нашите четириноги приятели? Отговорът накратко е "да", но с определени условия.

 

Списъкът с препоръчителни етерични масла, които да използвате, може да ви послужи за отправна точка, като винаги имате предвид следните:

 

✓ Птици (всички видове папагали, канарчета, какаду, корели)  и малки животинки като: зайчета, хамстери  и таралежи, НЕ бива да бъдат излагани на досег с етерични масла нито под формата на дифузия с арома дифузер в помещението, в което са, нито за ароматизиране на клетките им или нанасяне по телцето и перата.

 

✓ При включен арома дифузер, винаги оставяйте по някое проветрено кътче в къщата, до което домашният ви любимец има достъп и където може да се оттегли, ако ароматите му дойдат в повече.  Котките, например, лесно се замайват от някои комбинации интензивни миризми, а кучетата могат да се напрегнат и да започнат да лаят.

 

✓ Ако искате да използвате етерично масло върху кожата и козинката на вашето любимо коте или куче, ВИНАГИ първо се консултирайте с ветеринар и никога не опитвайте на своя глава или преди навършена 1 година на животното.

 

✓ Арома дифузерите са напълно безопасни за домашни любимци – дифузирането на етерични масла е добър начин за администриране на етерични масла при животни. Чрез дифузията позволявате на животинката да се аклиматизира към уханието бавно и без риск. Наблюдавайте реакциите и го оставете да се оттегли в друга стая, ако пожелае.

 

 

Препоръчителни етерични масла за употреба около домашни любимци (кучета и котки)

 

Чрез дифузия на етерични масла с арома дифузер. Кожно само след консултация с ветеринар:

 

 

Лавандула

Свежият, цветен и успокояващ аромат на Лавандулата, използван за релксация и отпускане при хората, може да се използва с подобен  ефект и при животни. За облекчаване на прилошаването по време на път с кола,  тъгата, когато е самичко вкъщи или тревожността преди посещение на  ветеринар – във всички тези случаи етеричното масло от Лавандула е препоръчително за вашия четириног другар.

 

Използвайте за: тъга при раздяла, пътуване с кола и преди посещение на втеринар.

 

Лайка

Познавате успокояващото действие на чая от Лайка, нали? Етеричното масло има подобен ефект. Използвайте го, за да успокоитe стресирано животно, когато каните гости вкъщи, които ще нахлуят в пространството му или когато се социализира с други животни, които не познава.

 

Използвайте за: безпокойство и кожни ранички.

 

 

Джинджифил

Етеричното масло от корен на Джинджифил се използва често в Азиатските рецепти. Пикантният и екзотичен аромат го прави отличен избор за Ароматерапия. На домашните любимци помага за храносмилане и при разстроен стомах.

 

Използвайте за: стомашни неразположения, храносмилане и затруднено дишане.

 

Смирна

Етеричното масло от Смирна има дълга история на приложение за медицински и ритуални цели. И при хората, и при животните, Смирна помага за постигане на емоционален баланс. При животните има и допълнително действие - за успокояване на наранена кожа и повишване на вниманието и ловкостта.

 

Използвайте за:  животни, които изпитват срамежливост или раздразнение.

 

Сладък портокал

Етеричното масло от Сладък портокал се извлича от кората на плода и има жизнерадостен цитрусов аромат. Може да се използва разредено върху кожата на домашния ви любимец за облекчаване на раздразнения, против бълхи и за облекчаване на алергии. Може да се използва и за дездориране и освежаване.

 

Използвайте за: защита от бълхи, ароматизиране и алергии (консултирайте се с вашия втеринар преди да замените традиционна обезпаразитяваща терапия).

 

Салвия

Салвията е известна като дълбоко релаксиращо етерично масло и спомага за успокояване и емоционална стабилност при животните.

 

Използвайте за:  стресирани и хиперактивни животни

 

Валериана

Коренът от Валериана е заземяващо етерично масло, което има балансиращо действие и намалява тревожността. При животните редуцира емоционалния дистрес, успокоява  и спомага за спокоен сън.

 

Използвайте за: спокоен сън, срамежливост, раздразнение, тъга при раздяла и тревожност.

 

Тамян

Тамянът често е наричан  "Кралят на етеричните масла", заради многобройните си здравни и терапевтични ползи. Използван при лечение на пикочния мехур при хората, Тамянът има същия ефект и върху животните. В допълнение Тамянът повишава имунитета и настроението на домашния ви любимец.

 

Използвайте за:  укрепване на имунната система, позитивизъм.

 

Етеричните масла могат да се нанасят в малки количества върху козинката/кожата на животното само след консултация с ветеринар. Ако имате одобрение от него, можете да се ръководите от следните препоръки за смесване. Използвайте базово масло като: Кокос, Жожоба и Маслина. Не нанасяйте върху отворени рани. Препоръката за пропорция е както следва:

 

  • За котки и малки кучета: 9:1 базово:етерично
  • За средно големи кучета: 4:1 базово:етерично
  • За големи кучета: 3:1 базово:етерично

 

Употребата на етерични масла допринася за облекчаване на:

 

✓ Тъга при раздяла,

✓ Пътуване с кола

✓ Тревожност  преди посещение на втеринар

✓ Кожни ранички.

✓ Стомашни неразположения

✓ Затруднено дишане

 

Етеричните масла също така помагат за:

 

✓ Укрепване на имунната система

✓ Добро настроение

✓ Ароматизиране

 

Насладете се на полезните действия от Ароматерапия заедно с вашия домашен любимец!

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Най-продавани