BG
Вижте всички статии

Ароматерапия при бебета и деца

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

Ароматерапия при бебета и деца

Ароматерапията и етеричните масла печелят все по-голяма популярност заради своя здравословен ефект и природосъобразен характер. Успешно се прилагат при всички възрастови групи, включително при бебета и деца, но с повишено внимание и информираност относно дозировката и видовете, подходящи за тях. Този текст ще ви даде отговор на най-важните въпроси по темата.

 

1.Безопасни ли са етеричните масла при новородени и бебета?

Така наречената „бебешка ароматерапия“ е съвременно направление в сферата на ароматерапията, която потвърждава възможността за прилагането й, но задължително след навършването на 3 месечна възраст. При новородени не се препоръчва, тъй като сетивността на обонятелните рецепторите и кожата на бебето, преди третия месец, не е готова да се справи с възможни нежелани реакции. След навършване на 3 месечна възраст е най-подходящо да се прилага под формата на водна дифузия, например в стаята където спи бебето, с цел да го успокои и да подобри дишането му. Не се препоръчва локално приложение в толкова ранна възраст с цел избягване на алергични и други физически реакции. Безопасната дозировка за деца и бебета над 3 месеца е 0,5 или 1%, в сравнение, с разреждане, от 2.5 до 10% за възрастни.

NB! Категорично не се прилагат етерични масла за вътрешна употреба при деца и кърмачета. Ако използвате етерични масла във вана, трябва да бъдете изключително внимателни, за да предотвратите случайно поглъщане. Етеричните масла могат да причинят гърчове при бебета и деца, ако се използват неправилно.

 

2.Как да изберем кои етерични масла да използваме при бебета и деца?

Важно е да отделите време, за да решите кой тип етерично масло да използвате. Родителите трябва да са добре запознати с нуждите на своите бебета и деца и да използват тази информация, когато правят своя избор. Следователно се налага проучвателен период, в който да се запознаете с качествата на всяко отделно етерично масло и какви са възможните ефекти спрямо индивидуалните нужди на бебето или детето.

Избирайте само най-чисти етерични масла, без съдържание на синтетични или химически вещества. Маслата на Makeda Botanics са отличен избор в това отношение.

 

 

Кои етерични масла са подходящи за бебета и деца?

 

Лавандула (Lavandula Angustifolia)

Едно от най-популярните растения в света на ароматерапията нежно и ефективно влияе на емоционалното и физическо състояние на най-малките. Приложено като водна дифузия, или във вана маслото от лавандула има свойството на успокои бебето или детето, като подпомогне процеса на заспиване. Също така подобрява дихателните функции и успокоява кожни раздразнения. Лавандулата е с лек, деликатен аромат, който не дразни сетивата и е може би най-широко разпространено средство за естествена терапия при безпокойство и безсъние.

 

Лайка (Roman Chamomile)

Лайката е също толкова популярно растение, със сходни на лавандулата качества, която може да бъде прилагана ароматерапевтично при бебета и деца. Тя притежава свойството да успокоява, като помага за по-лесно заспиване и при кожни раздразнения. Отново се прилага под формата на водна дифузия или добавено във вана, с прецизно разреждане и дозировка.

 

Чаено дърво (Melaleuca Alternafolia)

Етеричното масло от чаено дърво има силно изразени антимикробни, противогъбни и дезинфекциращи свойства. При бебета се прилага задължително след навършване на 6 месеца. Дифузирано, разтворено във вода или в базово масло то помага при раздразнена и възпалена кожа, след употреба на памперси. Действа и като естествен имуностимулант.

 

Най-подходящите базови масла за употреба, при бебета и деца, са Бадем, Жожоба и Кокос. 

 

С увеличаване на възрастта се разширява и броя на видовете етерични масла, които могат да се прилагат при деца, над 2 години. Сред тях са Лимонена трева, Иланг- иланг, Мащерка и други.

Makeda Botanics препоръчва консултация с ароматерапевт преди всяка употреба на етерични масла при бебета и деца. Бъдете информирани и отговорни родители.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Най-продавани